Tırnak Problemleri ve Bakımları

Tırnak Problemleri ve Bakımları

Tırnaklar parmakların dış yüzlerinde bulunan keratinize epitel hücre plaklarıdır Tırnak plağı yaşam boyu gelişir. El tırnakları ayda yaklaşık 3 mm, ayak tırnakları ise 1 mm uzar. El tırnakları için 6 -8 ay, ayak tırnakları için 12-18 ay total yenilenme süresi gereklidir. Tırnak uzaması, kişilere göre veya aynı bireyin farklı parmaklarında değişiklik gösterir. Günlük yaşantımızda en sık gördüğümüz problemler;

Batık tırnak bakımı

Ayak tırnaklarında ki batık, genetik yatkınlık, hatalı kesme veya pedikür işlemleri, yanlış ayakkabı seçimi, travma gibi değişik nedenlerden oluşabilir.

Genellikle başparmaklar da görülen bir durumdur. Tırnak iki yanda veya tek yanda aşağıya doğru kıvrılarak deri içine doğru uzar ve deriye gömülür.

Tırnak batmasında genellikle ilk yakınma batmadan kaynaklanan acı ve giderek tırnağın uzaması sonucu batmanın artışına bağlı ağrıdır. Özellikle bu noktaya yapılan temaslarda ve zorlamalarda ağrı artar. Tırnağın çevresinde enfeksiyon gelişebilir.

Tırnak batması sorunu doktorumuzun ve podologlarımızın değerlendirmesinden sonra gerekli görülen şekilde tedavi edilir.

Tırnağın yapısı ve batığın durumu uygun ise kliniğimizde ayak sağlığı uzmanları tarafından takılan bant veya tel destekler ile tırnağın tırnak yatağında düzgün uzaması tırnak batığının düzeltilmesi mümkündür. Bu uygulamalar tamamen acısız olup yaşam tarzınıza hiçbir kısıtlama getirmez.

Uygulamakta olduğumuz tel ve bant sistemleri:

Batık ve roll-on tırnaklar 3TO tel sistemi ile başarı ile tedavi edilmektedir. Tırnak etrafındaki doku iltihaplanmış olduğu durumlarda da 3TO tel sistemi rahatlıkla kullanılmaktadır. 3TO sistemi 3 parçadan oluşup, uçlarındaki küçük kancalar tırnak kenarlarına yerleştirilip tırnağın orta kısmında bir halka ile birbirine bağlanır. Böylece tırnağın batan kısımları hafifçe kaldırılarak çevre doku rahatlatılır. Bu sistemle tırnağın doğal uzaması desteklenmiş olup tırnak doğru şekle getirilir.

Bu tedavi kliniğimizde uzman podologlarımız tarafından uygulanmaktadır.

Batık ve roll-on tırnaklar VHO tel sistemi ile başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir. VHO tel sistemi tel takma yöntemlerinin gelişmiş en son şeklidir. Uygulama tamamen acısız olup, 3 parçadan oluşur uçlarındaki küçük kancalar tırnak kenarlarına yerleştirilip tırnağın orta kısmında bir halka ile birbirine bağlanır. Böylece tırnağın batan kısımları hafifçe kaldırılarak çevre doku rahatlatılır. Bu sistemle tırnağın doğal uzaması desteklenmiş olup tırnak doğru şekle getirilir.

Bu tedavi kliniğimizde uzman podologlarımız tarafından uygulanmaktadır.

B/S Bant sistemleri tırnak batmalarında, roll-on tırnaklarda ve iltihaplı tırnak batmalarında yatay olarak tırnağın üzerine sabitlendiğine bir nevi yay sistemi gibi tırnağın batan kısmını kenarlarından hafifçe kaldırarak anında acı hissini kaldırır. Birkaç bant uygulamasından sonra tırnak tekrar düzleşmeye başlar ve sağlıklı bir şekilde uzar. Bu sistem özellikle diyabet hastaları için uygundur.

Bu tedavi kliniğimizde uzman podologlarımız tarafından uygulanmaktadır.

Mantarlı tırnak bakımı

Tırnak mantarı diğer adı ile onikomikoz oldukça sık karşılaşılan, bulaşıcı mantar hastalıklarından biridir. Kozmetik bir sorun olmasının yanından tırnak yatağını ve plağını tutan bir enfeksiyondur.

Tırnak mantarı sıklıkla deri ile beraber tırnak altında çoğalarak ortaya çıkar. Dermatofit olarak adlandırılan mantarlar, mayalar ve küf mantarları, tırnak mantarlarının oluşmasından sorumludur.

Mantarlı tırnaklarda kalınlaşma, pul pul kalkma, renk ve şekil bozuklukları, tırnaklarda çizgilenmeler, beyaz lekeler, ayaklarda ve tırnaklarda kötü koku ve ayak tırnaklarında acıya karşı gelişen duyarlılık ve hassasiyet oluşur.

Tırnak mantarının oluşma nedenleri arasında el ve ayak tırnağında gerçekleşen bir travma, tırnakların çok dipten kesilmesi, ayaklara ve tırnaklara baskı oluşturan çok sivri uçlu ayakkabılar, çok uzun saatler süresince giyilen ayakkabılar ve havalandırılmayan ayakkabılar, sağlıklı ve hijyenik olmayan ortamlar, yüzme havuzları fitness merkezleri, oteller gibi ortak kullanım alanları, nemli ve ılık ortamlar, steril edilmemiş manikür pedikür aletleri sayılabilir. Tırnak mantarı ile karşılaşıldığı zaman mutlaka bir uzman doktora başvurulmalıdır.

Kliniğimizde bu tip tırnaklar doktorumuzun kontrolünden geçtikten sonra ayak sağlığı uzmanları tarafından bakımı yapılarak medikal tedaviye destek olunur.

Lazerle mantarlı tırnak bakımı

Cutera Genesis Plus Lazer ile tırnak mantarı tedavisi yeni bir yöntem olup, tırnak mantarının ortadan kaldırılmasında herhangi bir yan etki yaratmayan hızlı ve rahat bir yöntemdir.

Hastalarda tırnakların tutulduğu bir mantar enfeksiyonu görüldüğünde, ağızdan alınan ilaçlarla veya lokal tırnak üzerine sürülen çeşitli ilaçlarla tedavi edilmektedir fakat bu sistamik ve topikal tedavilerin bazı yan etkileri de mevcuttur. Ağızdan alınan ilaçlar karaciğer enzimlerinin yükselmesine neden olabilmektedir. Ağızdan alınan ilaçlar duruma göre doktor ve hasta tarafından kullanımı tercih edilmemektedir, lokal uygulanan ilaçlarda ise bazen direnç gelişebilmekte tedavi süresi uzatılmış ve geciktirilmiş olabilmektedir. Bu hastalarda tırnağın üzerine uygulanabilecek olan lazer yöntemiyle tırnaktaki mantarın ortadan kaldırılması söz konusu olabilir ve tırnaklarda kalıcı bir iyileşme sağlanabilir.

El veya ayak tırnağına uygulanacak olan lazerin etki mekanizması ısıya dayalıdır. Nd:YAG lazer ışığı etkilenmiş tırnak ve deri dokusunu eşit olarak ısıtır ve etkili bir şekilde mantar sporlarını zayıflatır ve öldürür. Tırnağın doğal büyüme hızı da sağlanmış olur. Geleneksel metotlarla karşılaştırıldığında lazer ışık tedavisinin herhangi bir kimyasal yayılımı, toksisitesi, yan etkisi yoktur.

Lazer uygulamasından önce deforme olmuş ve kalınlaşmış tırnaklar özel freze uçları ile inceltilerek iyice temizlenir. Bu lazer ışığının tedavi bölgesine tamamen etki edebilmesini sağlar. Uygulama haftada bir kere uygulanmak koşulu ile kürler şeklinde yapılır.

Onycholysis (tırnak yatağından ayrılması)

Tırnak plağının tırnak yatağından kısmen veya tümüyle ayrılmasıdır. Başlıca nedeni özellikle uzun tırnakların sık travmaya maruz kalmasıdır. Sedef hastalığı, tırnak mantarı, parmak uçlarındaki ekzema, bazı ilaçlar, dolaşım bozuklukları, doğumsal deri bozuklukları, tiroid hastalıkları, aşırı terleme gibi nedenler başlatabilir veya şiddetlendirebilir. Ayrılan bölgelerde beyaz, sarı, yeşil renkte opaklaşmalar görülür.

El ve ayak parmakları travmadan uzak tutulmalı uzun yürüyüşlerde uygun çorap ve ayakkabı giyilmeli ayaklara ve tırnaklara baskı oluşturan ayakkabılardan uzak durulmalı ve eller mümkün olduğunca çok uzun süreli suda tutulmamalıdır. Boş tırnağın serbest kalan bölgeleri her zaman temizlenerek, önlem için üzerine antimikotik maddeler sürülmelidir

İlerde oluşabilecek problemleri ortadan kaldırmak için kliniğimizde podolojik bakımlar yapılmaktadır.

Tırnak kalınlaşması

Tırnakların tümü aynı şekilde kalınlaşmış ve sarımsı bir renk almış olabilir, bu tip tırnaklar doğuştan veya irsi olabilir. Ayak bakımı sonrasında bile yine kalın tırnaklar çıkabilir. Olağanüstü kalınlaşma, şekilde bozulma ve pençe şeklini alıp ayak parmağı ovali üzerine doğru bükülen tırnaklara pençe tırnak diyoruz. Bu genellikle yaş ilerledikçe görülen bir durumdur. Dolaşım bozuklukları, sinir hastalıkları, tırnak yatağına ya da tırnak köküne gelen travmalar soncunda oluşabilir. Yürümede ve ayakkabı giyiminde sorunlar yaratabilir Kliniğimizde bu tip tırnaklara düzenli bakım yapılmakta, özel cihazlar ile tırnaklar inceltilmekte ve tırnak kalınlaşmasına neden olan sorunları çözümlenmeye çalışılmaktadır.


Randevu al